Anita van Elmpt, wie is zij? │BHsupport

Mijn Account

Winkelmandje

Ga naar de shop

Wie is Anita van Elmpt?

Anita van Elmpt deed veel aan aerobics, squash en paardrijden, waarbij ze de borsten van vrouwelijke medesporters vrolijk op en neer zag stuiteren. Ze realiseerde zich dat er nog veel ruimte was voor verbetering en verdiepte zich in alles wat met borsten en bh’s te maken had. En ze verzamelde bh’s van alle merken over de hele wereld om ze te testen. Tegenwoordig adviseert ze vrouwen bij hun zoektocht naar een geschikte sport bh of medische bh en heeft ze haar eigen internetbedrijf: bhsupport.nl.


Interview, lees verder

Waar kwam het idee vandaan om te gaan adviseren in bh’s?
Zelf ben ik lang op zoek geweest naar een geschikte bh om in te sporten. De keus in lingeriewinkels is doorgaans beperkt, en in sportzaken voelde ik me toch wat ongemakkelijk. Dan komt er zo’n sportieve jongen op gympies naar je toe die zegt: ‘Dag mevrouw, kan ik u helpen?’ Denk je dan echt dat ik antwoord: ‘Ja, want ik zoek een sport bh, maar ik twijfel of ik cup C moet hebben of cup D?’ Nee, borsten zijn persoonlijk en vrouwen overleggen daarom graag met een vrouw. Liefst eentje die uit ervaring begrijpt waar ze mee zitten.

Even googlen en ik zie jouw site, bhsupport.nl helemaal bovenaan staan… kan ik daaruit opmaken dat veel vrouwen op zoek zijn naar goede ondersteuning tijdens het sporten?
Was het maar waar! Borsten zijn eigenlijk een ondergeschoven kindje. Relatief veel aandacht gaat uit naar het vinden van een goed tennisracket zodat je nog beter gaat tennissen, of naar goede sportschoenen om schokken op te vangen en te voorkomen dat je door je enkels zwikt. Het ontbreekt dus niet aan de bereidheid om na te denken over hoe we onze fysieke prestaties kunnen verbeteren. Maar borsten dragen niet actief bij aan lichamelijke prestaties, en daarom wordt niet snel nagedacht aan een goede ondersteuning. Sterker nog, zo’n 80% van de vrouwen draagt haar sport bh in de verkeerde maat!

Vraag een vrouw hoe ze weet of haar bh goed past, en in verreweg de meeste gevallen kan ze je het antwoord niet geven. Draagt ze eenmaal een bh die zit als gegoten, dan begrijpt ze niet hoe ze al die tijd in die oude bh heeft kunnen rondlopen. Het effect is enorm en dat maakt het vinden van de juiste sport bh zo leuk.

Wat is het voordeel als je een sport bh draagt tijdens het sporten? Waarom is dat belangrijk?
Sport of intensieve dagelijkse activiteit brengt borsten in beweging. Een borst bestaat kort samengevat uit klierweefsel in een zakje van bindweefsel en huid. Door almaar stuiteren van het klierweefsel lubbert het zakje uit. Eeuwig zonde toch als een vrouw zo haar best doet haar figuur te verbeteren, en dat dan intussen haar borsten gaan hangen!

Verder hebben sommige vrouwen chronisch gevoelige borsten en dat doet iedere beweging pijn. En dan is er nog de negatieve aandacht, want een vrouw met stuiterende borsten heeft al gauw de ogen op zich gericht. Bij een partijtje beachvolleybal kan dat de bedoeling zijn, in de sportzaal wordt het vaak als gênant ervaren. Niet alleen door de vrouw zelf, ook medesporters weten vaak niet goed waar ze moeten kijken. Een sport bh lost heel veel problemen op, want hij is elastisch genoeg om met de bewegingen mee te gaan, en tegelijk stevig genoeg om de borsten goed op hun plaats te houden. De schouderbanden zijn lekker breed zodat de druk goed verdeeld wordt zonder in te snoeren op de schouders. De naden zijn perfect afgewerkt zodat die niet schuren of irriteren. Bovendien worden de bh’s gemaakt van materiaal dat zweet snel afvoert, zodat je droog blijft en niet zo snel afkoelt als je even aan de kant moet zitten. En omdat de bh zo goed meebeweegt, voel je hem niet of nauwelijks zitten…

En dan zit er nog een modieus kantje aan het verhaal. Veel sportshirts hebben zo’n vlotte sportrug waarbij het midden van de rug bedekt is en waarbij de schouderbladen vrijgelaten worden. Draag je daar een standaard bh-model onder, dan zit je tegen de schouderbandjes aan te kijken. Maar er bestaan ook sport bh’s in hetzelfde sportrug-model en die vallen mooi weg onder je shirt. En wil je juist opvallen, dan zijn er sport bh’s met de looks van een sporttop. Die zijn een kledingstuk op zich en verkrijgbaar in allerlei leuke kleuren. Sport bh’s zijn er in veel varianten en je kunt er leuk mee mixen en matchen.

Voor wie of welke sporten is het dragen ervan vooral aan te raden?
Eigenlijk zou iedere actieve vrouw tenminste één goede sport bh in de kast moeten hebben liggen. De vuistregel is dat hoe intensiever de borsten bewegen, hoe groter de kans op schade en hoe groter het belang van een goede ondersteuning wordt. Je kunt je wel voorstellen dat borsten bij yoga minder hard stuiteren dan bij hardlopen, tennis of paardrijden. Daarom wordt onderscheid gemaakt tussen medium, high en zelfs extreme impact sporten. Het ontwerp en de mate van ondersteuning van de bh is op de impact levels afgestemd. Wil je je borsten onwrikbaar op hun plaats houden bij zeer intensieve beweging, ga dan voor extreme support. Doe je veel rustige grondoefeningen waarbij je op je buik en op je rug ligt, dan zul je bh zonder metalen haakjes, oogjes en sluitingen erg waarderen e hoeft de ondersteuning niet zo extreem. Dat je met een cupje A bh-loos door het leven kunt, is trouwens echt niet waar. Vrouwen met een volle boezem moeten wel meer aandacht schenken aan een goede ondersteuning dan vrouwen met kleinere borsten, maar teveel bewegen kunnen ze allemaal.

Hoe zie jij de toekomst van de sport bh?
Goede sport bh’s helpen vrouwen hun lichaam in goede conditie te houden door te voorkomen dat de borsten worden overbelast, pijn veroorzaken en gaan hangen. Ze zullen er dan ook altijd wel blijven. Het is meer dat vrouwen ze nog moeten ontdekken. Vaak wordt nog gedacht dat bh’s in een heel kleine of heel grote cupmaat niet bestaan. Maar ze zijn er van cup AA tot en met L.

Hoe breng je de sport bh aan de “man”?
BHsupport is een online winkel, en dat betekent in de praktijk dat vrouwen de bh aan de hand van een omschrijving en een plaatje bestellen. Dat staat natuurlijk haaks op het idee van het geven van een gedegen persoonlijk advies. Daarom heb ik de ‘sport bh-test’ ontwikkeld. Dat is een online test waarbij je tien vragen beantwoordt die op jou en de sport die je beoefent betrekking hebben. Aan de hand van de antwoorden stuur ik de volgende dag dan een passend advies. Verder moeten vrouwen een goed zittende sport bh kunnen voelen, want het effect ervan is nauwelijks uit te leggen. Daarom bied ik altijd gratis verzending en onbeperkt ruilen aan. Ook is er een mogelijkheid van het bestellen van een tweede bh, wat handig is voor wie twijfelt over de juiste maat of over het meest geschikte model. Je bestelt dan gewoon dezelfde bh in twee verschillende maten of je bestelt twee verschillende modellen in dezelfde maat. De bh die je het beste bevalt hou je, en de andere stuur je gewoon terug.

Wat is jouw gouden tip aan vrouwen…..?
Sta een stil bij de maat van je bh. Heb je die wel goed? Een perfect zittende sport bh sluit strak en stevig om de romp zonder te knellen of je de adem te ontnemen. De cups mogen geen plooitjes vertonen, want dan zijn ze te groot. En de borst mag niet over de rand van de cup uitstulpen, want dan zijn de cups te klein. De cup moet de borsten echt mooi omvatten vormen en liften naar hun natuurlijke hoogte. De schouderbandjes moeten zo strak zitten dat je er nog net een vinger onder kunt schuiven, en tegelijkertijd mogen ze de doorbloeding naar je hoofd niet belemmeren. Zelfs de meest geweldige sport bh kan zijn werk niet goed doen als de maat niet klopt. Dus kom je er niet uit? Vraag het mij!

BEKIJK ALLE SPORT BH’S